Faixa és una formació de quatre músics (David, Pablo, Carles i Joaquín) que arriba per a revolucionar el panorama musical. El grup es va crear en 2022, a les comarques de l’Alcoià i el Comtat, amb el propòsit de fusionar música electrònica amb música tradicional. Ara bé: Faixa no pretén analitzar les arrels de la tradició des de la nostàlgia, sinó fer-ho des de la innovació.
La banda beu tant dels elements característics de la música tradicional valenciana com dels diferents elements culturals que conformen l’heterogènia identitat de la societat. Per la seua part, l’electrònica es mou entre influències que van des de l’UK bass, el jungle i el footwork fins a altres corrents més properes geogràficament com el clubbing de la Ruta del Bakalao.
La banda ha condensat en Faixa, el seu àlbum debut, tot el que significa assaciar la curiositat per la música electrònica vivint immers en una tradició que ressona dia a dia a les places i festes de les comarques valencianes de l’Alcoià i el Comtat.
El so del disc és un diàleg constant entre el present de les arrels i el futur de les generacions valencianes; les cantaores juguen un paper essencial perquè connecten tradicions orals – com el “cant de batre” i les marxes de moros i cristians – amb l’electrònica d’avantguarda, influenciada per sons propis del dubstep, el jungle o el footwork.
Un àlbum on Noelia Llorens «Titana», Carles Dénia i Josep Aparicio «Apa» actuen com a conductors cap a una nova dimensió sonora del cant tradicional, on el que és clàssic i el que és modern s’entrellaça.
L’objectiu de Faixa és sumar-se a la tendència de dessacralització i re-inclusió del patrimoni immaterial tradicional en el nostre dia des dels escenaris, aportant el seu gra d’arena mitjançant la música.
L’àlbum debut del grup es va presentar el passat 12 de desembre, a Benimaclet (València), a l’espai cultural SO:KU-Solcs Kulturals. El concert, a més, va servir per a recaptar diners per a les persones afectades per la Dana.